Millaiset renkaat valitsen? - Pieni talvirenkaiden valintaopas

Kesärenkaat tulisi vaihtaa talvirenkaisiin viimeistään 1. joulukuuta ja niitä tulisi käyttää 28. helmikuuta asti. Nastarenkaita voi käyttää 1. marraskuuta alkaen pääsiäismaanantaista seuraavaan maanantaihin asti. Lain mukaan nastarenkaita saa käyttää silloin, kun sää- ja tieolosuhteet sitä edellyttävät. Kummat valita, nastarenkaat vai kitkarenkaat?

Kun pohdit, mitkä renkaat valitset ajoneuvoosi, kannattaa ottaa huomioon se kuinka paljon sinulle kertyy ajokilometrejä ja millaisilla teillä ajat. Paras talvirengas on se, joka sopii sinun ajo-olosuhteisiisi. Valitsitpa nastarenkaat tai kitkarenkaat, muista, että talviautoilu on taitolaji. Ennakoiva ajotapa, oikea nopeus ja rento ajoaikataulu tekevät talviajosta turvallisempaa ja mukavampaa. Jos ajat talvella enemmän jäisillä kuin lumen peittämillä teillä, palvelevat nastarenkaat paremmin sinun tarpeitasi. Nastarenkaat sopivat paremmin Etelä-Suomen talvisäähän, joilla tiet ovat talvella usein jäässä. Kitkarenkaat taas sopivat paremmin lumisiin pohjoisemman Suomen ajo-olosuhteisiin. Jos ajat jäisillä ja soraisilla teillä, valitse silloin nastarenkaat. Peilijäällä tai kovaksi tamppautuneella lumella ajaminen vaatii rauhallisuutta, muista siis noudattaa erityistä varovaisuutta. Tällaisilla teillä kitkarenkaiden pito on selvästi huonompi kuin nastarenkaiden. Mutta jos sinulla on käytössäsi hyvin varusteltu auto, jossa on ajonvakautusjärjestelmä ja ABS-jarrut, voit selvitä talvesta ilman nastoja.

Erilaiset tieolosuhteen vaativat erilaiset renkaat

Kitkarenkaat eivät kuitenkaan sovellu ympärivuotiseen käyttöön, vaikka moni autoilija niin luulee. Kevään sorakiviset tienpinnat kuluttavat renkaat ja ensisijaisesti talvikäyttöön suunnitelluilla kitkarenkailla ei ole hyvien kesärenkaiden ajo-ominaisuuksia. Muista vaihtaa talvirenkaat, olivatpa ne nastalliset tai nastattomat, kesärenkaisiin ajoissa. Kitkarenkaat lisäävät asennusaikataulun joustavuutta. Voit asentaa autoosi kitkarenkaat jo syksyllä, kauan ennen liukkaita talviteitä. Kitkarenkaat lisäävät ajoturvallisuutta myös keväällä, jolloin lämpötila voi muuttua yllättävän nopeasti. Voit ajaa turvallisesti nastattomilla talvirenkailla, kunnes kevään lämpötilat vakiintuvat.

Tarkista renkaat aina ennen niiden vaihtoa

Auton jarrutusmatkaan vaikuttavat renkaiden laatu sekä kunto, joten renkaita kausittain vaihdettaessa on hyvä tarkistaa kulutuspinnat. Säännösten mukaan talvirenkaiden urasyvyyden on oltava vähintään 3,0 mm renkaan kulutuspinnan pääurien leveydeltä sekä renkaiden on oltava erityisesti talvikäyttöön suunniteltuja. Renkaat tulee siis aina tarkistaa, jotta ne vastaavat turvallisuusmääräyksiä. On myös tärkeää varmistaa, että nastarenkaissa on vielä riittävästi nastoja. Ylöjärven Rengas-Set Oy tarjoaa renkaat ja renkaanvaihdon.

minusta

Renkailla on iso merkitys ajamiseen

Ajoturvallisuutta testataan nykyään runsaasti. Talvella tehdään liukkaan kelin kokeita ja kesällä vesiliirtokokeita. Näissä kokeissa renkaiden merkitys ajoturvallisuuteen on tullut moneen kertaan todistetuksi. Tervetuloa blogin pariin, jos renkaat, autoteknologia ja ajoturvallisuus kiinnostavat. Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista renkaissa on niiden kulutuspinta ja kuviourien syvyys. Loppuun kulunut rengas on vaarallinen, vaikka se olisi alkujaan ollut kallis ja hyvälaatuinen. Renkaan tulee aina sopia kulkuneuvoon eli sen koon ja painonkestävyyden tulee olla tismalleen oikeat. Nuo ominaisuudet on määritelty ajoneuvon ohjekirjan teknisissä tiedoissa. Rengaskauppa on netissä sangen vilkasta. Siellä on myynnissä niin uusia kuin myös vähän käytettyjä renkaita. Suomen oloissa tarvitaan myös talvirenkaat, joita niin ikään on markkinoilla useampaa laatua. Rengasasioissa kannattaa aina kääntyä asiantuntijan puoleen, ettei tule huijatuksi. Antoisia lukuhetkiä blogin parissa, rakentavat kommentit ovat myös tervetulleita.

Haku

Kategoriat